Kome je namijenjena Bowenova terapija?

Budući da je Bowenova terapija, terapija koja ima holistički pristup, omogućuje oporavak od mnogih bolesti, traumatskih i kroničnih. Tehnika je vrlo nježna i nema ograničenja s obzirom na starost pacijenta, može se koristiti na novorođenoj djeci ili na osobama poodmakle životne dobi.

Nježnom i opuštajućom tehnikom rada na tijelu, terapeut stimulira pojedine točke tijela, te potiče organizam na korištenje svojih potencijala za pokretanje procesa ozdravljenja. Bowenovim tretmanima djeluje se na uzrok poteškoće, a time se trajno otklanja i sama poteškoća.

Pomaže kod bolova u leđima, išijasa i ostalih problema s kralježnicom, kod tegoba s vratom i ramenima, problema s probavom i crijevima. Također je djelotvorna kod glavobolje, migrene, kod bolesti dišnih putova, problema s koljenima, zglobovima i stopalima te kod sportskih ozljeda. Ublažava simptome PMS-a, probleme s grudima, prostatom, bilježi rezultate i kod neplodnosti.

Problemi sa čeljusnim zglobom tretiraju se kombiniranim pristupom, Bowenovom terapijom za relaksaciju okolne muskulature i i smanjenju bolova i često prisutne asimetrije, a relaksacijskom udlagom koja se izrađuje u suradnji sa stomatološkom ambulantom - održavamo učinak Bowen tretmana.

Terapija peludne groznice (rinosinusitisa, alergija na trave, korov, ambroziju itd) treba započeti kao preventivni tretman, 6 tjedana prije cvjetanja alergena.

Bowenova tehnika može biti prateća terapija kod stanja kod kojih je unos toksina povećan (terapije velikim količinama lijekova, kemoterapija, zračenja), te kod liječenja ovisnosti i svih tegoba vezanih uz stres (nesanica, glavobolja). Nadalje, Bowen se može provoditi i preventivno za povećanje imuniteta, te kod sportaša za povećanje tjelesne spremnosti, izvedbe, a time i rezultata.

Najčešće indikacije za Bowenov tretman

Ovo je lista najčešćih indikacija – stanja kojima pomaže Bowenova terapija:

Organski sustav Dijagnoza
KRALJEŽNICA Bolovi u leđima, išijas, uklještenja, trzajna ozljeda vrata, miogeloze, spondiloze, kompresivni sindromi, loša držanja
ČELJUSNI ZGLOB Bolovi u zglobu, uklještenja čeljusnog zgloba, bolovi i trnjenja lica, bruksizam, glavobolje
RAMENI ZGLOB Sindrom bolnog ramena, smrznuto rame, PHS, stanja nakon iščašenja i operacija
PROBAVA I CRIJEVA Otežana probava (zatvor), Chronova bolest, žgaravica, napuhnutost, kolike (grčevi) kod dojenčadi, ...
GLAVA Glavobolje, migrene, vrtoglavice, stres
LAKATNI I RUČNI ZGLOB Teniski lakat, golferski lakat, sindrom karpalnog tunela, stanja nakon prijeloma i ozljeda
KOLJENI I NOŽNI ZGLOB Stanja nakon prijeloma i ozljeda koljena i gležnja
SPORTSKE OZLJEDE Ozljede tetiva, mišića, zglobova, sindromi prenaprezanja; Preventivni tretmani za povećanje tjelesne spremnosti sportaša
DIŠNI PUTOVI Astma, sinusitis, alergije, bronhitis, emfizem, peludna groznica...
REPRODUKTIVNI ORGANI Neplodnost, tegobe s prostatom, ciste na dojkama, menstrualni poremećaji (PMS), tegobe u trudnoći
NEUROLOŠKE TEGOBE Multipla skleroza, distoni sindrom kod dojenčadi (CPK), cerebralna paraliza, stanja nakon moždanog udara ili ozljede živaca (pareze/paralize)