Plan terapije po Bowenu

Cjelokupni plan terapije po Bowen metodi, utvrđuje se u prvom posjetu i prvim razgovorom s pacijentom. Karakteristika i specifičnost Bowenove terapije je njeno provođenje u razmaku od tjedan dana, jer se očekivane promjene organizma događaju tijekom tog perioda.
Druga prednost Bowena su ugodni i relaksirajući postupci koje izvodi terapeut, tako da se i najbolniji sindromi tretiraju bez izazivanja dodatnih bolova i tegoba.

Osnova uspješnosti tretmana su ciljani pokreti na pojedinim točkama tijela, koji su različiti za različite uzroke oštećenja ili bolesti, do čega će Bowen-terapeut doći na osnovu procjene pacijenta i vlastitog iskustva iz dosadašnjeg rada. Utjecaj na simptome bolesti ovisit će o pravilnom utvrđivanju uzroka stanja, i prema njemu provedenoj terapiji certificiranog Bowen-terapeuta, te o mogućnostima organizma za ozdravljenjem.
Cjelokupan ciklus terapije je to kraći što se ranije počne dolaziti kad nastupi neka bolest ili stanje.

Prvi dolazak na Bowenov tretman

Prva tretman uključuje:

  • anamnezu,
  • fizioterapijsku procjenu
  • i Bowenov tretman.

Trajanje Bowenovog tretmana može biti od 30 do 45 minuta. Prvi tretman, zbog razgovora i procjene može potrajati do sat vremena. U anamnezi , razgovoru o tegobama zbog kojih se došlo na tretman važno je iznijeti sve ostale zdravstvene poteškoće koje ima osoba koja je došla na tretman.

Fizioterapijska procjena se sastoji od mjerenja specifičnih za pojedini segment ili pojedinu dijagnozu. Također se kroz razgovor nastoji odrediti stupanj boli koja se osjeća i pri kojim pokretima, kako bi se što bolje objektivizirala terapija i procjenila njena uspješnost.

Sam Bowenov tretman slijedi nakon razgovora i mjerenja. Za tretman se pacijent mora prirediti tako da ostane ili u laganoj odjeći ili u donjem rublju. Položaj u kojima se provodi prvi tretman je prvo ležeći na trbuhu zatim slijedi ležeći na leđima. Terapeut će izvoditi lagane pokrete na pojedinim dijelovima tijela, te povremeno napuštati prostoriju na nekoliko minuta kako bi dozvolio pacijentovom tijelu da primi i odreagira na pokrete koji su izvedeni.

Nakon Bowenovog tretmana

Nakon prve terapije slijede upute kako se ponašati na dan tretmana.

Najvažnije smjernice su sljedeće:

  • potrebno je popiti oko 2 litre obične vode,
  • svakih pola sata napraviti nekoliko koraka
  • i izbjegavati veće tjelesne napore te ostale oblike manualne (masaža, kiropraktika, osteopatija) i elektro-terapije do sljedećeg dolaska.

Sljedeći tretman potrebno je ponoviti u razmaku od 5-10 dana, s nekim iznimkama.

Očekivanja od Bowenove terapije

Bowenovom terapijom se akutni problem (svježa ozljeda ili tegoba), uspješno rješava već u jedan do dva tretmana, ali je potrebno napraviti tri tretmana u kontinuitetu zbog blagotvornog učinka Bowena na ostatak organizma.

Kod tegoba koje su kronične i dugotrajne, za uklanjanje ili bitno smanjenje simptoma Bowenovom terapijom potrebno je većinom 6-10 tretmana.
Na primjer, trzajna ozljeda vrata ukoliko se tretira neposredno po ozljeđivanju trebat će jedan do dva tretmana za rješavanje simptoma. Ukoliko, se s terapijom započne tri mjeseca nakon ozljede, bit će potrebno pet do šest tretmana kako bi se postigao uspjeh.
Najvažnije je, da je cjelokupan učinak ovisan o mogućnostima organizma za samoizlječenjem, a učinak terapije trebat će održavati prema individualnoj procjeni.
U slučajevima gdje su oštećenja velika, a time i ograničena mogućnost izlječenja, Bowenovim tretmanima postići će se ublažavanje simptoma osnovne bolesti.

Zadnji Bowenov tretman

U zadnjem Bowenovom tretmanu ocjenjuje se uspjeh terapije.

Kroz individualno savjetovanje bit ćete upoznati s:

  • načinima prevencije sadašnje ozljede,
  • ergonomskim prilagodbama ukoliko je problem posljedica prisilnog položaja tijela na radnom mjestu
  • jednostavnim terapijskim vježbama kojima se zadržava pozitivan učinak Bowenovog tretmana.

Uslijedit će i preporuka o terapijskom planu i dinamici dolazaka na Bowenove tretmane, kako bi se smanjila mogućnost ponavljanja bolne epizode, te kako bi održavali zdravlje, u vidu jednog dolaska svakih mjesec ili više dana.